משכנתא לבית בקיבוץ
משכנתא המיועדת לרכישה או בניית בית בשטח הקיבוץ, משפחות צעירות ,מתוך או מחוץ לקיבוץ, בנים חוזרים וכל מי שמעוניין להתגורר באחד הקיבוצים ולצורך כך נדרשת לו משכנתא.
המשכנתאות בקיבוצים שונות מהמשכנתאות "הרגילות" בכל הקשור לביטחונות המקרקעין הנדרשים ע"י הבנקים.
הקיבוצים מעוניינים לאפשר לחברי הקיבוץ בעלות על הנכסים בהם הם מתגוררים, בכדי שאלה יוכלו להוריש אותם, ובנוסף מעוניינים לאפשר בעלות על נכסים לבנים חוזרים ולחברים חדשים ובכך לגרום להצערת האוכלוסייה בקיבוץ – תהליך זה נקרא "שיוך דירות". שיוך דירות נעשה בהליך מול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), על ידי החכרה ופרצלציה (חלוקה) של הקרקע.
"שיוך קנייני" – חבר הקיבוץ חותם על חוזה חכירה ישירות מול רמ"י ומעתה יש לו זכות קניינית בלעדית במקרקעין/בנכס.
"שיוך חוזי" – המקרקעין נשארים בחכירת הקיבוץ והם משויכים לחברי הקיבוץ כברי רשות עד שיבוצע השיוך הקנייני.
בכדי לקבל הלוואת משכנתא הלווים נדרשים להעמיד בטוחות מקרקעין לבנק. בקיבוצים הקרקע שייכת למדינה (מנוהלת ע"י רמ"י) ואילו הנכסים שייכים לקיבוץ. בקיבוצים שטרם סיימו את תהליך השיוך ולכן הקרקע/נכס לא יכולים לשמש כבטוחה לנותן הלוואת המשכנתא.
לחלק מהקיבוצים בהם עדיין לחברים אין "שיוך קנייני" (חוזה חכירה ישירות עם רמ"י), יש הסדר עם הבנקים המוכנים להעמיד הלוואות גם שלחברים יש רק "שיוך חוזי" ולעתים יידרשו ערבות חיצונית כבטוחה נוספת (ערבות מחב' קמ"ע). במצבים אלו בהם הבנק מסתפק בביטחונות "פחותים" הוא יתמחר זאת בריבית ההלוואה שתהייה גבוהה יותר מבהלוואה "רגילה".
בקישור הבא – נוהל שיוך דירות בקיבוץ או במושב השיתופי לפי החלטת מועצה 1554 מיום 29.11.18
לחץ כאן —–> קיבוצים